اینکه بخواهید از رقبای خود متفاوت باشید مسئله ایست که کسب و کارها با آن مواجه هستند، اما چگونه به آن دست پیدا میکنید؟ پاسخ را در بسیاری از موارد میتوان در ایجاد یک استراتژی تمایز یا differentiation strategy موثر یافت. بسیاری از شرکتها تصمیم میگیرند که برنامه کسب و کار خود را به موقع بهبود بخشند. آنها از انواع مختلف استراتژیها استفاده میکنند که کمک میکند در بازار برجسته شوند. اگر میخواهید بدون کاهش قیمت، سود شرکت خود را افزایش دهید، باید استراتژیهای تمایز ایجاد کنید. در این مطلب، به تعریف استراتژی تمایز پرداخته، برخی از مزایای آن را بررسی و مراحلی را برای شما ارائه دادهایم که برای توسعه کسب و کار شما کمک میکند.
مطالعه بیشتر: مدیریت استراتژیک به چه معناست؟
استراتژی تمایز چیست؟
استراتژی تمایز روشی است که شرکتها از آن استفاده میکنند تا بتوانند منحصر به فرد بودن و تمایز را در مورد خدمات یا محصولات به مشتریان ارائه دهند. این استراتژی به تمایز یک سازمان خاص از آنچه رقبای آن به مصرف کنندگان ارائه میدهد کمک میکند. هدف اولیه از توسعه چنین استراتژی کسب مزیت است، چرا که رقابت در بازار شدید است. یک شرکت معمولاً با تجزیه و تحلیل کامل نقاط قوت و ضعف خود به این امر دست مییابد. این تکنیک به ارزیابی محصولی که شرکت به بازار میآورد و اینکه آیا میتواند خواستهها و نیازهای مشتریان را برآورده کند، کمک میکند.
دو نوع استراتژی تمایز وجود دارد که یک کسب و کار میتواند از آنها استفاده کند. اولین مورد، استراتژیهای تمایز گسترده است و شامل ایجاد یک سازمان یا برندی است که بسیار متفاوت از تمام رقبایی است که دارد. هدف آن این است که بتواند طیف وسیعی از مشتریان بالقوه را جذب کند. دوم استراتژیهای متمایز متمرکز است که کسب و کار را ملزم میکند کالاها و خدماتی را ارائه دهد که به وضوح از رقبا متمایز باشد. عملکرد آن برآوردن نیازهای یک بازار خاص و کوچکتر است.
مطالعه بیشتر: راهنمای جامع برنامه ریزی استراتژیک
مزایای توسعه استراتژیهای تمایز
ممکن است شما هم جزو آن دسته از افرادی باشید که بخواهید محبوبیت کسب و کار خود را افزایش دهید یا از فروش خود سود بیشتری کسب کنید. استراتژی تمایز در این مورد مفید هستند، زیرا میتوانند به شما کمک کنند تا جایگاه خود را در صنعتی که در آن کار میکنید توسعه دهید. در زیر برخی از مزایای اجرای استراتژی بازاریابی آورده شده است:
1.موفقیت در بازاری که رقیب قیمتهای کمتری ارائه میدهد
استراتژی تمایز میتواند به یک کسب و کار کمک کند تا محصول جدیدی را به بازار ارائه دهد که خریداران معمولاً با قیمتهای پایینتر جذب شوند. به عنوان مثال، یک شرکت شیرینیسازی با معرفی طعمی متفاوت به مصرفکنندگان، میتواند از سایر مشاغل متمایز شود. اگرچه رقبای این شرکت محصولات ارزانتری را به مردم ارائه میدهند، اما نمیتوانند با طعمی که مشتریان آن شرکت شیرینیسازی خاص را دوست دارند، مطابقت داشته باشند.
2.اصالت بخشیدن به بازار
این مزیت استراتژی تمایز به این واقعیت اشاره دارد که میتواند به ایجاد کیفیتهای متمایز محصولات کمک کند. به این ترتیب، کسب و کار شما میتواند چندین ویژگی برای خدمات یا محصولات شما طراحی کند که هر رقیبی ممکن است فاقد آن باشد. کسب این ویژگیها موجب میشود که محصولات خود را از بقیه متمایز کنید. با استفاده از استراتژیهای تبلیغاتی و بازاریابی موثر میتوانید به هدف خود برسید و سپس آن را به عموم مردم منتقل کنید.
3.افزایش حاشیه سود خود
یکی دیگر از مزایا استراتژی تمایز افزایش حاشیه سود است. به این صورت که با ایجاد محصولات منحصربهفرد که کیفیت بالاتری دارند، شانس بیشتری برای دستیابی به حاشیه سود بیشتری دارید. بنابراین، هنگامی که مشتریهای شما راضی هستند که قیمتهای بالاتری را برای کیفیت و ارزش بهتر به آنها ارائه دهید، میتوانید با فروش بسیار کمتر سود بیشتری به دست آورید. توجه داشته باشید که مشتریان شما تنها در صورتی ممکن است این مصالحه را انجام دهند که ببینند بهترین اقلامی را که میتوانند در بازار پیدا کنند در اختیارشان قرار میگیرد.
4.جلب وفاداری مشتریان خود
زمانی که شرکت بتواند استانداردهای بالای خود را برای تمام محصولاتی که میخواهد بفروشد، حفظ کند، یک استراتژی بازاریابی کارآمد میتواند به وفاداری به برند در مشتریان دست یابد. اگر برای تبلیغ برند خود از یک فرد مشهور مانند یک چهره ورزشی کمک بگیرید، میتوانید به تجارت خود کمک کنید. این امر میتواند به مشتریان شما نشان دهد که به شخصی که مورد تحسین جامعه است به خدمات شما اعتماد کرده و پشتیبانی میکند. اینکار ممکن است آنها را تشویق به خرید کند که در نهایت منجر به رشد فروش کسب و کار شما میشود.
مطالعه بیشتر: آشنایی با شاخصهای استراتژیک
چگونه استراتژیهای تمایز را توسعه دهیم؟
هنگامی که یک شرکت به دنبال یکی از استراتژی تمایز (گسترده یا متمرکز) است، تمام تلاش خود را میکند تا محصولات و خدمات منحصر به فردی ایجاد کند که باعث افزایش ارزش برای مشتریان شود. روشهای زیادی برای ایجاد مزیت رقابتی برای یک شرکت وجود دارد که از تمایز استفاده کند، چه برای یک کالا یا برای کل سازمان. در زیر چند مرحله وجود دارد که میتوانید برای توسعه استراتژی جهت کمک به کسب و کار خود دنبال کنید:
1.ابتدا مشخص کنید که برای چه چیزی میخواهید محبوب شوید
یکی از راههای توسعه استراتژی تمایز این است که مشخص کنید برای چه چیزی میخواهید محبوب شوید. بهترین کار این است که وقتی یک کسب و کار را اداره میکنید، ایده روشنی از سطح تخصص خود داشته باشید. سعی کنید درک کنید که چه چیزی برای شما مهم است که با طرح کسب و کار خود به دست میآورید و چه جنبههایی از شرکت شما موفقترین هستند. به این ترتیب، میتوانید به مشتریان خود یک تمایز بسیار خاص ارائه دهید.
2.در مورد رده مصرف کنندهای که میخواهید جذب کنید تحقیق کنید
دومین راه توسعه استراتژی تمایز تحقیق درباره جذب رده بندی مشتریان است. انجام تحقیقات میتواند به شما کمک کند تا نیازهای مشتریان فعلی و خواستهها و نیازهای مصرف کنندگان بالقوه خود را برآورده کنید. این نوع پرس و جو ممکن است برای شما و کسب و کارتان زمانی که در حال ایجاد مجموعه جدیدی از متمایزکنندهها هستید تا اطمینان حاصل کنید که محصولات شما برای عموم جذاب هستند مفید باشد. به عنوان مثال، میتوانید از افرادی که محصولات شما را خریداری میکنند بخواهید در نظرسنجی شما شرکت کنند. راه دیگر این است که از خدمات خود برای جمع آوری اطلاعات دقیق در مورد آنچه مشتریان شما به دنبال آن هستند استفاده کنید.
3.ایجاد تمایز قوی
ایجاد تمایز قوی یکی دیگر از مواردی است که برای توسعه استراتژی تمایز به کار برده میشود. برای شما و کسب و کارتان ضروری است که به دنبال چه ویژگیهایی باشید که محصولات یا خدمات شما را از سایر مواردی که عموم به آنها دسترسی دارند متمایز کند. همه تمایزها در ابتدا گسترده به نظر میرسند، بنابراین ممکن است بخواهید آنها را بنویسید تا زیربخشهای خاصتری ایجاد کنید. در زیر برخی از تمایزهایی که شرکتهای موفق استفاده میکنند اشاره شده است:
- محصول
- قیمت
- اعتبار
- تصویر
- سرویس
- توزیع
شما میتوانید از همه تمایزات استفاده کنید تا شانس خود را برای دستیابی به موفقیت در تجارت خود افزایش دهید.
مطالعه بیشتر: انعطاف پذیری استراتژیک به چه معناست؟
نمونههایی از استراتژیهای تمایز
در زیر اقدامات استراتژی تمایز وجود دارد که برندها و مشاغل معتبر برای ارزشمندتر شدن و متمایز شدن از همه رقبا انجام دادند:
- آنها از قرار دادن محصول و کمپینهای تبلیغاتی استفاده کردند تا خدمات و محصولات خود را به یک نیاز واقعی برای مشتریان خود تبدیل کنند.
- آنها چندین وبلاگ ایجاد و رویدادهای مختلف را میزبانی کردند. همچنین برنامههایی را برای کمک به مشتریان خود در انجام کارهای روزمره توسعه دادند.
- آنها تصمیم گرفتند که روی کیفیت و الزامات و خواستههای جامعه تمرکز کنند و در عین حال محصولات گران قیمتی را طراحی کنند که بادوام هستند و در طول زمان ارزش خود را حفظ میکنند یا بهبود میبخشند.
- آنها تصمیم گرفتند خرید اخلاقی را انجام دهند و از فروشندگانی که کالاهای دست ساز منحصر به فرد ارائه میدهند خرید کنند.
- آنها خدماتی از جمله فست فود را تنها با استفاده از مواد اولیه با کیفیت بالا بهبود بخشیدند.