اسکرام در مدیریت پروژه یکی از محبوبترین چارچوبهای چابکی است که امروزه مورد استفاده قرار میگیرد و به درستی نیز از آن برای توسعه محصولات و سیستمهای پیچیده استفاده میشود. نام اسکرام در اصل یک اصطلاح راگبی است. اسکرام مانند یک تیم راگبی است. تیم راگبی مجموعهای از بازیکنان است که تلاش میکنند توپ را به دست آورند. در زمینه مدیریت پروژه، “اسکرام” به جلسات کوتاهی اطلاق میشود که در آن اعضای تیم گرد هم میآیند تا در مورد موفقیتهای خود در رابطه با یک پروژه صحبت کنند، تا چه حد پیشرفت کرده اند، مراحل بعدی چیست و چالشهای آینده را پیش بینی میکنند. جلسات کوتاه و متمرکز هستند و منجر به تحویل سریع محصول میشود که از کیفیت بالاتری برخوردار است. این مقاله مروری بر اسکرام در مدیریت پروژه و کاربرد آن ارائه میدهد.
برای مطالعه بیشتر: نرم افزار مدیریت پروژه
اسکرام در مدیریت پروژه چیست؟
اسکرام در مدیریت پروژه یک متدولوژی چابک است که شامل یک تیم کوچک به رهبری یک استاد اسکرام است که وظیفه اصلی آن حذف تمام موانع برای انجام کار است. کار در چرخه های کوتاهی به نام اسپرینت انجام میشود و تیم هر روز برای بحث در مورد وظایف فعلی و موانعی که نیاز به پاکسازی دارند، تشکیل جلسه میدهند. اسکرام روشی برای مدیریت پروژهها است که امکان توسعه و آزمایش سریع را به خصوص در یک تیم کوچک فراهم میکند.
مدیریت پروژه اسکرام چگونه کار میکند؟
رویکرد اسکرام در مدیریت پروژه، سازمان های توسعه دهنده نرمافزار را قادر می سازد تا کارهایی را که بیشترین اهمیت را دارد اولویت بندی کنند و آن را به بخش های قابل مدیریت تقسیم کنند. اسکرام بر کار گروهی و ارتباط با کسانی که کار را انجام میدهند و کسانی که برای تکمیل آن نیاز دارند، تأکید میکند. ارائه مکرر و پاسخ به بازخوردها به منظور افزایش ارزش کسب و کار با اطمینان از اینکه مشتریان آنچه را که واقعاً میخواهند دریافت میکنند مهم است.
برای مطالعه بیشتر: کنترل پروژه
چارچوب اسکرام
در ماهیت اکتشافی، چارچوب اسکرام در مدیریت پروژه بر اساس یادگیری مداوم و سازگاری با شرایط متغیر ساخته شده است. تیم در شروع یک پروژه همه چیز را نمیداند و از طریق تجربه تکامل مییابد. اسکرام برای کمک به تیمها برای سازگاری طبیعی با شرایط در حال تغییر و نیازهای کاربر، با اولویتبندی مجدد در فرآیند و چرخههای انتشار کوتاه ساخته شده است تا تیم بتواند دائماً یاد بگیرد و بهبود یابد.
- یک بک لاگ محصول توسط مالک محصول ایجاد میشود (در اصل، لیست خواستههایی از وظایفی که باید در یک پروژه اولویت بندی شوند)
- در یک جلسه برنامه ریزی اسپرینت، تیم اسکرام وظایف مورد نیاز برای تکمیل آیتمهای لیست علاقه مندیها را به تکههای کوچکتر و قابل کنترلتر تقسیم میکند.
- تیم یک بک لاگ اسپرینت ایجاد میکند و اجرای آن را برنامه ریزی میکند.
- تیم مدت زمانی را برای هر اسپرینت تعیین میکند (متداولترین فواصل زمانی احتمالاً دو هفته است)
- تیم هر روز برای یک جلسه کوتاه اسکرام گرد هم میآید (اغلب به عنوان استند آپ روزانه شناخته میشود) که در آن هر یک از اعضای تیم بهروزرسانیهای روزانه را به اشتراک میگذارند و به تیم و مدیر پروژه کمک میکنند تا پیشرفت پروژه را ارزیابی کنند.
- اسکرام مستر تایید شده تیم را هدایت میکند و آنها را متمرکز و با انگیزه نگه میدارد.
- ذینفعان و مالک محصول در پایان هر اسپرینت بازبینی انجام میدهند.
این چرخهای است که توسط یک تیم اسکرام در یک پروژه توسعه محصول دنبال میشود. سه نقش ذکر شده در بالا مالک محصول، تیم اسکرام و اسکرام مستر با هم نقش مهمی در اجرای این چارچوب دارند.
نقشها در یک تیم اسکرام
سه نقش اصلی اسکرام در مدیریت پروژه عبارتند از:
- مالک محصول نماینده منافع ذینفعان است و وظیفه دارد مطمئن شود که محصول عقب مانده در نقش نماینده مشتری اولویت بندی میشود.
- اسکرام مستر مسئول اجرای اسکرام است. یک اسکرام مستر از بسیاری جهات کلیدی با یک مدیر پروژه سنتی متفاوت است، از جمله اینکه اسکرام مستر، روزمره را به تیم ارائه نمیدهد و وظایفی را به افراد اختصاص نمیدهد. بخش کلیدی این نقش حذف موانع یا مسائلی است که ممکن است تیم را کند کند یا فعالیتی را که پروژه را به جلو میبرد متوقف کند.
- این تیم متشکل از 5-9 عضو است که مسئول توسعه محصول هستند. تیمهای اسکرام، خود سازماندهی میشوند و همه اعضا به طور جمعی مسئول انجام کار هستند.
مزایای اسکرام
- اسکرام در مدیریت پروژه میتواند به تیمها کمک کند تا تحویل پروژهها را سریع و کارآمد انجام دهند.
- اسکرام استفاده موثر از زمان و پول را تضمین میکند.
- پروژههای بزرگ به اسپرینت قابل کنترل تقسیم میشوند.
- پیشرفت ها در طول بررسی اسپرینت کدگذاری و آزمایش میشوند.
- برای پروژههای توسعه سریع به خوبی کار میکند.
- تیم از طریق جلسات اسکرام به وضوح دیده میشود.
- اسکرام، چابک بودن، بازخورد مشتریان و ذینفعان را میپذیرد.
- اسپرینتهای کوتاه، تغییرات بر اساس بازخورد را بسیار آسانتر میکنند.
- تلاش فردی هر یک از اعضای تیم در طول جلسات اسکرام روزانه قابل مشاهده است.
معایب اسکرام
اما مانند هر چارچوبی، اسکرام در مدیریت پروژه نیز معایب کمی دارد. هیچ چیز کامل نیست و روش اسکرام نیز از این قاعده مستثنی نیست. در برخی موارد، اسکرام با سایر تکنیکهای مدیریت پروژه ترکیب میشود که میتواند به رفع برخی از این اشکالات کمک کند:
- اسکرام به دلیل عدم وجود تاریخ پایان مشخص، اغلب منجر به خزش دامنه یا به عبارتی لغزش در مدیریت محدوده پروژه میشود.
- اگر افراد خیلی متعهد نباشند یا همکاری نکنند، احتمال شکست پروژه زیاد است.
- پذیرش چارچوب اسکرام در تیمهای بزرگ چالش برانگیز است.
- این چارچوب تنها با اعضای با تجربه تیم میتواند موفق باشد.
- جلسات روزانه گاهی اوقات اعضای تیم را ناامید میکند.
- اگر هر یک از اعضای تیم در میانه یک پروژه، تیم را ترک کند، میتواند تأثیر منفی زیادی بر پروژه داشته باشد.
- اجرای کیفیت چالش برانگیز است تا زمانی که تیم درگیر یک روش آزمایش دقیق شود.
به طور خلاصه کل تیم در پایان هر اسپرینت یک بررسی گذشتهنگر اسپرینت انجام میدهد. همه اعضای تیم، از جمله مالک محصول و اسکرام مستر، جنبههای اسکرام در مدیریت پروژه را که برای بهبود آن نیاز دارند، در این جلسه بررسی میکنند. آنها زمان میبرند تا ببینند چه بهصورت فردی و گروهی برایشان مفید بوده و چگونه میتوانند آن را بهتر کنند
برای مطالعه بیشتر: ریسک در مدیریت پروژه چیست؟