با گسترش هوش مصنوعی مشاغل در حال تغییر و تکامل هستند. مدیریت پروژه نیز یکی از مشاغلی است که در آینده نه چندان دور با به کارگیری ابزارهای هوشمند مبتنی بر فناوریهای نوین متحول خواهد شد. در مدیریت پروژه ارائه به موقع، حرکت در چارچوبهای بودجه و منابع سازمان و استانداردهای کیفیت برای موفقیت الزامی است، که مدیران پروژه را با چالشهای زیادی روبه رو میکند. این جاست که هوش مصنوعی میتواند حلال مشکلات آنان باشد.
مدیر پروژه کیست؟
مدیر پروژه شخصی است که وظیفه سازماندهی، برنامه ریزی و نظارت بر اجرا پروژه را با توجه به محدودیتهایی مانند زمان، بودجه و نیروی انسانی برعهده دارد. مدیران پروژه تیمها را از آغاز تا پایان چرخه حیات پروژه راهنمایی میکنند. امروزه در پروژههای صنایع مختلف، مدیران پروژه نقش راهنما و مشاور را برای کارکنان دارند که این خود مسئولیتهای بسیاری را متوجه آنان میکند، مسئولیتهایی که میتواند فشارکاری بالایی برایشان داشته باشد. برای همین هوش مصنوعی میتواند از نگرانیهای آنان بکاهد و نظارت را دقیقتر کند.
مطالعه بیشتر: 7 روش کاربردی و پرطرفدار انواع مدیریت پروژه
هوش مصنوعی چیست؟
هوش مصنوعی شاخهای از علوم کامپیوتر است که با تکیه بر مدلسازی فرآیندهای شناختی انسان، توانایی تقلید از انسان را به ماشینها میدهد، همین عملکرد فوق العاده در نظارت، یادگیری، ارزیابی و پیش بینی میتواند آن را به ابزاری کاربردی و دوست داشتنی برای مدیران پروژه تبدیل کند.
در اینجا ما به کاربردهای این فناوری در مدیریت پروژه میپردازیم.
1.خودکارسازی گردش کار
اتوماسیون روشی قابل اعتماد برای به حداقل رساندن کارهای وقت گیر، پیش پا افتاده و تکراری است. خودکارسازی کارهای خسته کننده و انرژی بر، علاوه بر صرفه جویی در زمان سبب رشد تفکر خلاق در تیم پروژه میشود، بررسیها نشان میدهد که مدیریت افراد یکی از مهمترین عوامل در ارائه یک پروژه موفق است. برای مثال کم شدن حجم کاری سبب میشود که یک مدیر پروژه حرفهای بر روی توسعه مهارتهای نرم مانند رهبری، کارتیمی، حل مسئله، تفکر انتقادی و… در خود واعضای تیم متمر کز شود و ثمراتی مانند وفاداری و رضایت شغلی که از عناصر موفقیت هستند را در پی دارد.
مطالعه بیشتر: آینده هوش مصنوعی چیست؟
2. کمک به تصمیم گیری و انتخاب
تشخیص پروژههای با ارزش و مطابق با اهداف یکی از بزرگترین چالشهای سازمان از نقطه نظر تصمیم گیری است، به ندرت شرکتی پیدا شده است که پروژههایش مطابق با ظرفیتش باشند. بسیاری از سازمانها با مشکل انتخاب سبد پروژه فراتر از توان و ظرفیت خود مواجه هستند، مدیران هر سازمان باید با توجه به در دسترس بودن منابع به پروژهها مجوز دهند. با این حال بسیاری به جای اینکه واقع بینانه تصمیم بگیرند، به سادگی مجوز کار با پروژههای بیشتر را میدهند. هوش مصنوعی به حذف سوگیریهای انسانی در تصمیم گیریها کمک میکند، هم چنین میتواند از دادهها استفاده کند، توصیهها و راهکارهایی را برای بهبود ارائه دهد. شاخصهایی مانند در دسترس بودن منابع، ریسک، نرخ بازگشت سرمایه و اندازه تیم میتواند برای تولید سبد پروژه بهینهتر از آنچه انسان میتواند تولید کند توسط هوش مصنوعی مورد استفاده قرار گیرد. ظهورChat GPT در سال 2022 گامی مهم در به کارگیری چت باتهای هوش مصنوعی در انواع کارها خواهد بود، دور از ذهن نیست که در آینده نه چندان دور این چت باتها تبدیل به یک ابزار برای مشاوره دادن به انسان در امور مختلف شوند. چرا که هر چه بیشتر از تعامل با کاربر بیاموزند بهتر خواهند شد.
مطالعه بیشتر: آشنایی با تصمیم گیری مبتنی بر هوش مصنوعی
3. تحلیل و پیش بینی
هوش مصنوعی میتواند همبستگیها و الگوهای داده را شناسایی کند و با توجه به روندهای گذشته، پیش بینیهای داده محور در اختیار انسان قرار دهد. برای مثال هوش مصنوعی مشکلات و خطراتی را که ممکن است مانع موفقیت پروژه شوند را شناسایی و پیش بینی کرده، که به پیشگیری یا آمادگی برای مقابله به آن کمک میکند. هم چنین به کمک این فناوری میتوان با پیش بینی فرصتها به موقع از آنها در جهت پیشرفت پروژه بهره برد. هوش مصنوعی قادر است موارد دیگری مانند هزینه پروژه، رفتار سهامداران، زمان اختتام و…را پیش بینی کند، که همه اینها دید گستردهای از آینده در اختیار مدیران پروژه قرار میدهند.
مطالعه بیشتر: هوش مصنوعی در مدیریت منابع انسانی
آیا هوش مصنوعی میتواند جایگزین مدیر پروژه شود؟
شاید با خواندن متن بالا این ذهنیت ایجاد شود که با وجود هوش مصنوعی دیگر نیازی به مدیر پروژه نخواهد بود!
اگر چنین است، باید بگویم این فکر اشتباهی است.
هوش مصنوعی سبب تکامل مدیریت پروژه خواهد شد ولی باید در نظر داشت که این فناوری فاقد ادراک و عواطف انسانی است و از مهارتهایی مانند رهبری، هوش هیجانی، مذاکره، مدیریت افراد و… بیبهره است. در واقع هوش مصنوعی در برخی موارد بیشتر یک شتاب دهنده است که میتواند به موفقیت و کسب ارزش در مدیریت پروژه کمک کند.
رابطه بین هوش مصنوعی و مدیر پروژه دو طرفه است، به همان اندازه که مدیران پروژه از هوش مصنوعی برای موفقیت استفاده میکنند، این فناوری نیز بدون دادههای حاصل از فعالیتهای مدیر و اعضای تیم پروژه قادر به انجام کارهای خارق العاده خود نخواهد بود.
پلتفرم مدیریت پروژه مپ یک راهکار هوشمند مبتنی بر نسل چهام صنعت است که قابلیت سفارشی سازی مطابق با نیاز سازمانهای مختلف را دارد.
نویسنده: مهدی سعیدی از تیم یسناپارس