سازمان خلاق، به سازمانهایی میگویند که از خلاقیت و ایدههای نو در محیط کار خود حمایت میکنند. اگر تمایل دارید سازمان شما خلاق باشد، باید تمرکز خود را بر توسعه ویژگیهای این نوع سازمانها قرار دهید.
در این مطلب ابتدا به تعریف سازمان خلاق پرداختهایم و سپس ۱۲ ویژگی کلیدی این سازمانها را شرح داده ایم. همچنین، نکاتی را بیان میکند که به تقویت فرهنگ نوآوری در محیط کار سازمان شما کمک خواهند کرد.
مطالعه بیشتر: آشنایی با عملکرد نرم افزار مدیریت عملکرد سازمانی
تعریف سازمان خلاق
هدف سازمان های خلاق این است که نوآوری های فردی، سازمانی، فناوری و اجتماعی را ترویج دهند و افراد با استعدادها، مهارت ها و منابع مختلف را در کنار یکدیگر جمع آوری کنند.
سازمانهایی که به نوآوری تمرکز میکنند، ریسک ها مدیریت می شوند و سازمان درک میکند و قبول می کند که موفقیت آینده بر اساس مجموعه ای از درسهایی است که از شکست ها و ناموفقیت های حاصل از تلاشها به دست آمده است.
ویژگیهای یک سازمان خلاق
این ویژگیها به شرح زیر میباشند:
1. افراد متفکر
اولین و مهمترین ویژگی یک این سازمانها این است که دارای افرادی با استعداد تفکر است که ایدههای خود را دارند و دارای ظرفیت تفکر و درک هستند و همچنین درک وسیعتری از همه حوزهها دارند.
2. شناخت کافی
سازمانهای نوآور و خلاق به اندازه کافی افراد خلاق و تلاشهای آنها را تشخیص میدهد. علاوه بر این، آنها با پاداش دادن یا ارتقا برای وظایف دشواری که انجام میدهند انگیزه مییابند تا بتوانند در آینده کمکهای بهتری به شرکت ارائه دهند.
3. رویکرد بیطرفانه و عینی
در سازمان خلاق، مدیر رویکردی بیطرفانه و عینی نسبت به کارکنان خود دارد. ایدههای کارکنان بر اساس سودمندی آنها ارزیابی میشود و نه بر اساس موقعیت ارائه دهندگان ایده.
4. ارتباطات باز
در این گونه سازمانها پیش بینیهایی برای ارتباطات باز وجود دارد که از جمله میتوان به ارتباط دو طرفه، تبادل آزاد افکار، استفاده از کانالهای ارتباطی مناسب و ارتباط منظم اشاره کرد. گذشته از آن، رازداری در چنین سازمانی به شدت محدود است.
مطالعه بیشتر: هوش تصمیم گیری: چیست و چرا به آن نیاز است؟
5. خودمختاری در تمام سطوح سازمان
استقلال در سازمانهای نوآور و خلاق ممکن است در همه سطوح مشاهده شود. از این رو اعضای سازمان به جای ایده های قدیمی و منسوخ، ایده های مدرن ارائه میکنند و اجرا هم بر همین اساس است.
علاوه بر این، اعضا و افراد نیز دارای آزادی کامل در شروع و انتخاب در وظایف خود هستند تا تصمیمات مطابق با شرایط حاکم اتخاذ شود. بنابراین، ساختار این سازمانها بسیار خودمختار است.
6. معرفی ابعاد جدید
در سازمان خلاق، علاوه بر روشها و تکنیکهای مورد استفاده تاکنون، ابعاد و تکنیکهای دیگری مانند سیستم پیشنهادات، طوفان فکری، روشهای حل مسئله و … نیز اتخاذ می شود.
7. تحمل شکستها به راحتی
علاوه بر این، چنین سازمان هایی به جای اینکه آنها را بهعنوان غیر واقعی و بیارزش رد کنند، به ایدههای مطرح شده توسط افراد و روابط مختلف توجه مناسبی میکنند تا ایدههای بیشتری در آینده ارائه شود.
8. تشویق برای تماسها و روابط
سازمان خلاق، کارکنان، مدیران خود را تشویق میکند تا با مدیران سازمان های خارجی و مؤسسات رقیب ارتباط و روابط برقرار کنند.
به طوری که ایدههای اجرا شده به طور موثر از منابع بیرونی میتوانند به عنوان ایدههای سودمند شناخته شوند.
مطالعه بیشتر: هوش تجاری چیست و چگونه به سازمانها سود میرساند؟
9. پذیرش کامل تغییرات
کارکنان شرکتهای نوآور نه تنها پذیرای ایدههای جدید هستند، بلکه کاملاً از آنها حمایت میکنند.
10. اتخاذ یک سیاست پرسنلی متنوع
سازمان های خلاق سیاست های شخصی متنوعی دارند، مانند:
هیچ تعهدی برای پیروی از سنتهای تثبیت شده، تصمیمات گذشته، یا شیوههای عملیاتی تعریف شده وجود ندارد.
سعی میشود مشکلات سازمانی با استفاده از روشهای غیر اختصاصی حل شود.
این سیاست تاکید ویژهای بر تشویق ابتکارات، سرگرمی و لذت دارد.
11. چارچوب سازمانی غیرمتمرکز
در این سازمان ها، از چارچوب سازمانی غیرمتمرکز استفاده میشود. برای این کار، کارکنان نه تنها در انتخاب نحوه گذراندن وقت خود آزادی دارند، بلکه فرصتهای زیادی برای مشارکت و عمل خلاقانه دارند.
12. اساس ترفیع
به طور معمول دو مبنای برای انتخاب و ارتقای افراد در سازمانها وجود دارد: ارشدیت و شایستگی یا کیفیت. اما در سازمانهای نوآور و خلاق، انتخابها و ترفیعات فقط بر اساس شایستگی یا کیفیت است.
و در آخر…
تشکیل یک سازمان خلاق علاوه بر اثربخشی آن در حل مسائل مزمن سازمان، میتواند به کسب و کارها در یافتن بهترین راهحل ها کمک کند. همچنین نکته مهمی که باید در ایجاد این مدل سازمانها در نظر داشت، مدیران خلاق هستند. آن ها باید تغییر را از خودشان آغاز کنند تا سازمان تحول یابد.همچنین آمادگی شنیدن و پذیرش اندیشههای نو و خلاقانه را داشته و نظرات و راهکارهای نوین را استقبال کنند.