معماری سازمانی (EA) که اغلب با برنامه ریزی شهری یا طراحی شهری مقایسه میشود، یک عمل کاملاً تعریف شده برای انجام تجزیه و تحلیل، طراحی، برنامه ریزی و پیاده سازی سازمانی برای توسعه و اجرای موفقیت آمیز استراتژی است. معماری سازمانی افزونگی، پیچیدگی و سیلوهای اطلاعاتی و ریسکهای تجاری مرتبط با سرمایه گذاریهای فناوری اطلاعات را کاهش میدهد. بنابراین، EA طرحی را برای یک استراتژی موثر فناوری اطلاعات ارائه میکند و تکامل کنترل شده فناوری اطلاعات را به گونهای هدایت میکند که سود کسب و کار را به شیوه ای مقرون بهصرفه ارائه دهد.
معماران سازمانی که معماری سازمانی را تمرین میکنند، مسئول تجزیه و تحلیل ساختار سازمانی و فرآیندهای تجاری هستند. اغلب از آنها خواسته میشود که از دادههایی که جمع آوری کردهاند نتیجه گیری کنند تا به اهداف معماری سازمان که شامل اثربخشی، کارایی، چابکی و تداوم عملیات پیچیده تجاری است، رسیدگی شود.
مطالعه بیشتر: آشنایی با امکانات نرم افزار مدیریت عملکرد سازمانی
معماری سازمانی به چه معناست؟
معماری سازمانی (EA) رشتهای است که رویکردهای متضاد موفقیت را در سازمانهای بزرگ مدیریت میکند. یک تخصص که به طور مساوی به دنیای فناوری اطلاعات و تجارت اختصاص داده شده است، استانداردهای عملی را در بین واحدها و تیمهای دپارتمان معرفی میکند تا تلاشها را با به اشتراک گذاری هوشمندانه منابع ساده کند.
موارد استفاده برای معماری سازمانی چیست؟
معماری سازمانی قبلاً برنامههای 5 ساله جامعی را تولید میکرد که شامل تجزیه و تحلیل بیش از حد، جدول زمانی تدریجی و مدلهای مفهومی سخت بود. با چابکی و حرکت DevOps در بهترین شیوههای مدیریت فناوری اطلاعات امروزی، این ذهنیتهای قدیمی EA به اجبار منسوخ شدند.
همانطور که رویه EA تکامل یافته است، ابزارهای پشتیبانی آن نیز تکامل یافته اند. ابزارهای تخصصی متمرکز بر معماری سازمانی مقیاس پذیر هستند، از مدل سازی پیچیده، همکاری در سطح شرکت، ادغامهای مفید، سهولت استفاده و در عین حال افزایش یکپارچگی و کیفیت دادهها پشتیبانی میکنند. ابزارهای مدل معماری سازمانی حرفهای طیف گستردهای از موارد استفاده را پوشش میدهند که 9 مورد کلیدی در عکس مشخص است.
مطالعه بیشتر: ضرورت پیاده سازی نظام ارزیابی عملکرد سازمانی
اهداف معماری سازمانی چیست؟
اهداف معماری سازمانی ارائه یک نمای کلی از یک شرکت است که هر یک از قابلیت های تجاری در کنار فناوری های زیربنایی آن ترسیم شده تا به جای هدایت تحولات استراتژیک صرفاً هدایت شود.
مزایای معماری سازمانی چیست؟
مزایای اصلی معماری سازمانی عبارتند از:
- توانایی درک، ذخیره، ساختار، و تجزیه و تحلیل منابع مختلف اطلاعات برای حل مشکلات برنامه ریزی نشده یا قابل پیش بینی در چشم اندازهای سازمانی.
- آگاهی از فناوری های مرتبط با صنعت و شایستگی برای نشان دادن بهطور واضح، چگونگی تأثیر یک سرویس پیشنهادی بر شرکت.
- توانایی اتصال گروههای سازمانی و اجرای روشهای چابک در کل سازمان.
- یک بررسی واضح از یک شرکت برای گسترش یافتههای داده محور به رهبران کسب و کار به منظور اولویت بندی سرمایه گذاریها و استراتژیهای تحول.
- فرآیندهای استانداردی که به شرکتها کمک میکند نه تنها به سمت بهتر شدن تغییر کنند، بلکه در تغییر خود نیز بهتر شوند.
نقش یک معمار سازمانی چیست؟
معماران سازمانی فراگیرترین دیدگاه را نسبت به سازمان دارند و از قابلیتها و پتانسیلهای آن آگاهی دارند. آنها نقش کلیدی در شناسایی نیازهای تجاری در زمینه عوامل خارجی مانند رقبا و عوامل داخلی مانند چشم انداز فناوری اطلاعات شرکت دارند. همچنین آنها مسئول تجزیه و تحلیل روندهای فعلی در معماری فناوری و آموزش بخشهای فناوری در مورد چارچوبهای جدید و بهترین شیوهها هستند و با استفاده از مدلهای معمارانه روشن و کمک معماران حوزه، اهداف تجاری را تعریف کرده و نقشه راه فناوری اطلاعات را طراحی میکنند. این نقشه راه، قرار است پلی بین زمینه و مفهوم ایجاد کند.
مطالعه بیشتر: مهمترین شاخصهای ارزیابی عملکرد کارکنان
بهترین شیوههای معماری سازمانی چیست؟
عصر دیجیتالی شدن و تعداد بیشتر بخشهای سازمانی، زیرساختهای فناوری اطلاعات را برای حل چالشهای تجاری سوق دادند. به همین علت است که بهترین شیوههای EA میتواند به شما کمک کند تا با چالشهای پیچیده به روشی آزمایش شده و کنترل شده از ابتدا مقابله کنید. مک کینزی به برخی از بهترین شیوهها اشاره کرد.
1.درگیر کردن مدیران ارشد در تصمیمهای کلیدی
ارزش واقعی زمانی ایجاد میشود که بینشها و شیوههای EA فراتر از CIO و CTO گسترش یابد. با تهیه مطالب مرتبط که نشان میدهد فناوری چگونه از کسب و کار پشتیبانی میکند، میتواند به برنده شدن مدیران ارشد کمک کند. “Marketecture” مصنوعات معماری را توصیف میکند که به طور گسترده در دسترس و آموزنده هستند و به گونهای ارائه میشوند که از دیدگاه و علاقه ذینفعان مختلف پشتیبانی میکند.
2.بر برنامه ریزی استراتژیک تأکید کنید
استراتژی سازمانی یک راه عالی برای همسوسازی موثر منابع است. با کسب و کار و فناوری اطلاعات، مستندسازی نقشه های راه و تاریخ های هدف، و برنامه های کاری به شما کمک میکند تا برنامه آینده را تجسم و ارتباط برقرار کنید. اغلب بهترین و باهوشترین معماران به جای صرف حداقل 20 درصد از وقت خود برای برنامه ریزی استراتژیک، برای حمایت از یک “مشکل روز” هدایت میشوند.
مطالعه بیشتر: مهمترین شاخصهای استراتژیک
3.تمرکز بر نتیجه کسب و کار
شما میتوانید همه امور را به صورت خودکار انجام دهید، اما باید همچنان به دنبال ارزش تجاری در انجام این کار باشید. رویکرد شروع سریع این است که فوراً روی نتایج اولویت دار تمرکز کنید.
4.استفاده از قابلیت ها برای اتصال کسب و کار و فناوری اطلاعات
نگاشت قابلیتهای تجاری به عملیات فناوری اطلاعات یکی از سادهترین روشهای باز کردن ارتباط با طیف وسیعی از سهامداران برای درک و منطقی کردن پورتفولیوها است. نقشه برداری امکان تمرکز بر روی مناطقی را فراهم میکند که متمایزکننده اصلی سازمان هستند و میتواند به شما کمک کند سرمایه گذاریهایی را که بیشترین تأثیر را دارند، هدف قرار دهید.
5.از قابلیتها برای اتصال کسب و کار و فناوری اطلاعات استفاده کنید
یکی از سادهترین راهها برای شروع گفت و گو با ذینفعان مختلف برای درک و منطقی کردن پورتفولیوها، نگاشت قابلیتهای تجاری به عملیات فناوری اطلاعات است. نقشه برداری امکان تمرکز بر روی مناطقی را فراهم میکند که متمایزکننده اصلی سازمان هستند و میتواند به شما کمک کند سرمایه گذاریهایی را که بیشترین تأثیر را دارند، هدف قرار دهید.
6.توسعه و حفظ استعدادهای با کالیبر بالا
اغلب گفته میشود که پول به عنوان یک عامل مهم و نه انگیزه، برای افراد شناخته میشود. هنگامی که افراد بزرگی را به کار گرفتید، بهترین راه برای علاقه مندی و با انگیزه نگه داشتن آنها این است که چالشهای جالبی (یک محیط حمایت شده و به رسمیت شناختن موفقیت آن ها) برای آنها ارائه دهید. همچنین، به دنبال مشارکت بیشتر باشید و از منابع معماری سازمانی استفاده کنید که مسیری را برای توسعه مهارتهای ارزشمند جدید فراهم میکند. اینکار میتواند برای حل مؤثرتر مشکلات پیچیده و به نوبه خود کمک بیشتری به یک سازمان بکار گیرد.