مهارت های مدیریت تیم چیزی است که هر مدیری باید داشته باشد و برای بهبود مداوم آن تلاش کند. مهارتهای مدیریت موثر هم برای مدیران و هم برای تیمهایی که آنها نظارت میکنند مفید است. این مهارت ها میتوانند اطمینان حاصل کنند که همه اعضای تیم در یک صفحه هستند و به هر یک از اعضای تیم کمک میکند بدانند چه انتظاری از آن ها در محل کار وجود دارد. داشتن مجموعهای از مهارتها برای مدیریت یک تیم، مدیران را قادر میسازد تا با موفقیت آن را رهبری کنند.
در این مقاله، مهارت های مدیریت تیم را مورد بحث قرار می دهیم و نمونههایی از آن را که امروزه میتوانید پیاده سازی کنید، ارائه میکنیم.
مطالعه بیشتر: نرم افزار مدیریت عملکرد کارکنان تسما
مدیریت تیم چیست؟
قبل از ارائه مهارت های مدیریت تیم برای درک بهتر به تعریف مدیریت تیم پرداخته ایم. مدیریت تیم، توانایی یک مدیر یا سازمان برای رهبری گروهی از افراد در انجام یک کار یا هدف مشترک است. مدیریت موثر تیم شامل حمایت، برقراری ارتباط و ارتقای اعضای تیم است تا آنها بهترین عملکرد خود را داشته باشند و به عنوان حرفهای به رشد خود ادامه دهند.
با این حال، دقیقاً آنچه مدیریت تیم مؤثر را تشکیل میدهد، ممکن است بسته به محیط کار و افراد متفاوت باشد. برخی از مدیران با رویکرد مقتدرانه به خوبی عمل میکنند، در حالی که سایر مدیران ترجیح میدهند تیم خود را به شیوهای معمولیتر مدیریت کنند.
برخی از اعضای تیم نیز ممکن است به سبکهای مدیریتی خاصی واکنش متفاوتی نشان دهند. درک سبک رهبری خود و اینکه چه چیزی با تیم شما بهتر عمل میکند، بخش مهمی از مهارتهای مدیریت تیم است.
مطالعه بیشتر: 4 مرحله اصلی چرخه مدیریت عملکرد کارکنان
چرا مدیریت تیم مهم است؟
داشتن مهارت های مدیریت تیم به چند دلیل در محل کار مهم است:
مدیریت تیم یک رویکرد یکپارچه برای رهبری در یک شرکت یا تیم را ترویج میکند، به خصوص زمانی که ساخت تیم اجرا میشود.
حل مشکلات را از طریق اجرای مذاکره و تفکر انتقادی آسان میکند.
ارتباط باز بین مدیران و اعضای تیم را تشویق میکند و بر مهارتهای ارتباطیخوب و گوش دادن فعال تأکید میکند.
این اطمینان را ایجاد میکند که مدیران و اعضای تیم برای رسیدن به یک هدف مشترک که به وضوح تعریف شده است کار میکنند.
این امر به مدیران کمک میکند تا به وضوح نقشها و انتظارات اعضای تیم خود را مشخص کنند.
درک اهمیت مدیریت تیم و تلاش برای توسعه مهارت های مدیریت تیم میتواند به شما کمک کند موثرترین رهبر ممکن باشید. هرچه در مدیریت تیم خود مؤثرتر باشید، تیم شما در محل کار موفقتر خواهد بود.
مطالعه بیشتر: انواع مدلهای ارزیابی جهت بررسی کارکنان و سازمان
8 نمونه از مهارت های مدیریت تیم
مدیران تیم کارآمد تمایل دارند مهارت ها، نگرشها و تاکتیکهای خاصی را به اشتراک بگذارند. اگرچه مدیریت عالی فراتر از به کارگیری مجموعهای از روشها و رویکردهای آزموده شده و واقعی است، شما ممکن است از مطالعه تاکتیکهایی بهره مند شوید که در گذشته برای سایر مدیران موثر بوده است.
اگر در زمینه مدیریت تازه کار هستید یا میخواهید مهارتهای مدیریت تیم خود را افزایش دهید، در اینجا چند راه وجود دارد که میتوانید مهارتهای خود را به عنوان رهبر تیم و همچنین نمونههایی از زندگی واقعی در محل کار تقویت کنید.
1. به جای مدیریت، روی خدمت تمرکز کنید
اگرچه ممکن است غیر شهودی به نظر برسد، اما مدیران موثر به جای مدیریت تیمهای خود، بر روی خدمت تمرکز میکنند. به عنوان یک مدیر، شما باید همیشه بهترین منافع اعضای تیم خود را در ذهن داشته باشید و باید برای کمک و حمایت از آنها در دستیابی به اهداف فردی و تیمی تلاش کنید.
علاوه بر این، یک مدیر خوب از طریق اعمال رهبری میکند، نه صرفاً دستور دادن و واگذاری وظایف. اگر میخواهید تیم شما حرفهای عمل کند و کار عالی ارائه دهد، باید مطابق با آن عمل کنید و الگو قرار دهید.
مثال: یکی از اعضای تیم با تماس تلفنی میگوید که بیمار است و سر کار نمیآید. به جای اینکه همه کارهای ناتمام او را به حجم کاری دیگر اعضای تیم اضافه کنید، پیشنهاد میکنید برخی از وظایف را خودتان انجام دهید.
مطالعه بیشتر: مدیریت عملکرد موثر
2. همیشه فکر نکنید که حق با شماست
از دیگر مهارتهای مدیریت تیم این است که همیشه فکر نکنید که حق با شماست. اگر میخواهید مدیر خوبی باشید، باید برای یادگیری مداوم آماده باشید. در حالی که به عنوان یک مدیر ممکن است موقعیت بالاتری نسبت به اعضای تیمی که مدیریت میکنید داشته باشید، باید ذهن خود را در مورد آنچه که کارکنانتان میتوانند به طور روزانه به شما بیاموزند آماده کنید.
جدا از یادگیری از تیم خود، باید اطمینان حاصل کنید که در جریان آخرین روندها و پیشرفتها قرار می گیرید و روی پیشرفت حرفه ای خود سرمایهگذاری میکنید.
مثال: در طی جلسهای با تیم خود، نظر خود را در مورد یک مشکل فنی که یکی از مشتریان شما با آن مواجه است، ارائه میدهید. یکی از تکنسینهای ارشد شما با دیدگاه متفاوتی به تحلیل شما پاسخ میدهد. به جای اینکه فوراً نظر خود را درست فرض کنید، با دقت به آنچه او میگوید گوش دهید و سپس در مورد آن بحث سازنده داشته باشید.
3. شفافیت را در اولویت قرار دهید
از دیگر مهارتهای مدیریت تیم شفافیت در محل کار است. شفافیت در محل کار میتواند باعث شود کارکنان احساس ارتباط بیشتری کنند و در عین حال خلاقیت و مسئولیت پذیری را نیز تشویق میکند. شفافیت از طریق ارتباط باز و مداوم به اعضای تیم شما اجازه میدهد تا احساس احترام کنند، که برای شادی شغلی و بهره وری کلی ضروری است.
این امر میتواند به اعضای تیم شما کمک کند تا هنگام ارائه ایدهها و راهحلها در محل کار اعتماد بیشتری داشته باشند، که در نهایت میتواند به نفع همه افراد باشد.
مثال: از یک سیستم مدیریت پروژه برای تعیین و نمایش وظایف و اهداف کلی برای یک پروژه خاص به جای تخصیص فعالیتهای تیمی به صورت فردی استفاده کنید. وقتی اعضای تیم میتوانند به وضوح نقش خود را در یک پروژه ببینند و دقیقاً بدانند که چه مسئولیتی دارند، به احتمال زیاد خود را برای تولید کار با کیفیت مسئول میدانند.
مطالعه بیشتر: ضرورت و اهمیت ارزیابی عملکرد سازمانی
4. تعیین حد و مرز
تعیین حد و مرزها از دیگر مهارتهای مدیریت تیم است. اگرچه می خواهید با تیم خود با مهربانی و احترام رفتار کنید، اما تعیین حد و مرزها و تأکید بر اقتدار خود در مواقعی نیز مهم است. اعضای تیم باید بدانند که وظیفه شما این است که مطمئن شوید کار آنها به طور موثر انجام میشود و در صورت لزوم اقدامات انضباطی انجام خواهید داد. باید درک بسیار روشنی از مسئولیتها و نقش ها در فضای کاری وجود داشته باشد تا اعضای تیم را از به چالش کشیدن مرزهای نامشخص منصرف کند.
مثال: یک مشتری به شما اطلاع داده است که یکی از تکنسینهای شما طبق قرارداد خدمات به طور منظم به کارهای تعمیر و نگهداری لازم نمیپردازد. بهجای ارسال ایمیل برای اینکه به تکنسین خود اطلاع دهید که باید وظایف تعمیر و نگهداری را بهروزرسانی کند، شخصاً با آنها ملاقات میکنید تا به وضوح انتظارات خود را بیان و در مورد عملکرد نامطلوب اخیر کارمند صحبت کنید. با ملاقات حضوری، به اعضای تیم خود نشان میدهید که عملکرد آنها را جدی می گیرید و عدم انجام وظایف کاری قابل تحمل نخواهد بود.
5. یک فضای کاری مثبت فراهم کنید
یکی از مهارتهای مدیریت تیم ایجاد یک فضای کاری مثبت است. اگرچه دنیای تجارت مکانی جدی است که اغلب شامل حاشیه سود، ارزیابی ریسک و ارزیابی عملکرد میشود، اما مطالعات نشان دادهاند که کمی شوخ طبعی و سبک دلی در دفتر میتواند تأثیر مثبت قابل توجهی بر بهره وری داشته باشد.
در صورت امکان، گردشهای کاری مفرح ترتیب دهید یا محیط اداری را با گیاهان و رنگهای روشن زنده کنید. حتی اگر فقط یک دسته گل به محل کار بیاورید یا هر از چند گاهی یک جوک بگویید، این امر میتواند فرهنگ شادی را در محیط کار تقویت کند.
مثال: بعد از از دست دادن یک حساب بزرگ، روحیه در دفتر کمی پایین است. شما میتوانید وقتی همه کمی آرامتر هستند، آنها را به صرف دونات و قهوه دعوت کنید و در مورد درسهای آموخته شده و اینکه چگونه تیم میتواند در ارائه خدمات در آینده بهبود یابد، بحث کنید.
مطالعه بیشتر: 5 روش کلیدی بهبود عملکرد کارکنان
6. بر ارتباط مستمر و مؤثر در محیط کار تأکید کنید
یکی از مهمترین جنبه مهارتهای مدیریت تیم، اثر بخشی ارتباط است. به عنوان یک مدیر، شما باید همیشه تمام اطلاعات مرتبط را در اختیار تیم خود قرار دهید و همچنین بازخورد کارمندان خود را تشویق کنید.
از آنجایی که ارتباط موثر با گوش دادن دقیق شروع میشود، شما باید با گوش دادن واقعی و در نظر گرفتن نظرات آن ها، الگوی اعضای تیم خود باشید. همچنین باید تلاش کنید تا محیط کاری را ایجاد کنید که در آن اعضای تیم آزادی بیان خود را به شیوهای مودبانه و محترمانه داشته باشند.
با این حال، ارتباط سازنده و مثبت همیشه شامل صحبت حضوری نیست. امروزه مجموعه ای از برنامه های رسانههای اجتماعی در دسترس هستند که از طریق آنها همکاران میتوانند با یکدیگر در ارتباط باشند و ایدههای خود را تبادل کنند.
مثال: متوجه می شوید که کمبود ارتباط در دفتر وجود دارد که بر ارائه خدمات تأثیر منفی میگذارد. برای رسیدگی به این موضوع، شما با اعضای تیم جلسهای تشکیل میدهید که در آن در مورد فرآیندها و محل شکست ارتباطات صحبت میکنید. برای کمک به اعضای تیم، یک برنامه تلفن همراه در تلفنهایشان در اختیار آنها قرار میدهید تا زمانی که خارج از فضای اداری کار میکنند، به روز رسانیهای لازم را وارد کنند.
7. رشد تیم خود را تشویق و پرورش دهید
به عنوان یک مدیر، باید از تیم خود حمایت کرده و آن را پرورش دهید. کارکنان شما باید بدانند که شما پیشرفت شخصی و بهترین منافع آنها را در دل دارید و از اهداف و رویاهای آنها حمایت میکنید. این بدان معنی است که شما باید همیشه به دنبال راههایی برای توسعه و غنی سازی تیم خود باشید، مانند ارائه فرصتهایی برای شرکت در کارگاهها و کنفرانسها و به روز ماندن از طریق آموزش و صدور گواهینامه.
علاوه بر تشویق کارکنان خود به یادگیری مداوم بیشتر، میتوانید با ارائه بازخورد خوشحال کننده برای دستاوردها یا بهبود عملکرد، آنها را پرورش داده و هدایت کنید. با این حال، گاهی اوقات باید انتقاد سازندهای نیز ارائه دهید، زیرا این میتواند به اعضای تیم در پیشرفت حرفهای آنها کمک کند.
مثال: یک کنفرانس هیجان انگیز در حال برگزاری است که شامل فناوری جدید است. اگرچه معمولاً فقط مهندسان ارشد و مدیریت در کنفرانسها شرکت میکنند، اما شما یک مهندس جوان با استعداد در تیم خود دارید که میتواند از شرکت در کنفرانس سود ببرد. شما تصمیم میگیرید که این موضوع را در جلسه بعدی مدیریت مطرح کنید و درخواست کنید که اجازه حضور مهندس ارشد را بدهند.
مطالعه بیشتر: ارزیابی عملکرد فصلی یا 4×4 چیست؟
8. برای تغییر آماده باشید
پذیرای تغییرات از دیگر به مهارتهای مدیریت تیم است. برای اینکه یک مدیر کارآمد باشید باید آماده تغییرات باشید. این امر شامل تطبیق سبک مدیریت خود در صورت لزوم و درک این موضوع است که اعضای تیم مختلف ممکن است رویکردها و روشهای متفاوتی برای انجام کارها داشته باشند. برای آزمایش فن آوریهای جدید و تغییر روش معمول مدیریت خود در زمانی که دیگر نتایج مطلوب را ایجاد نمیکند، آماده باشید.